
CONFIDENTIAL 

 

            , 2010 

 

[HW]          , Attorney at Law 

                              

                     

                                

Chicago, IL       

 

RE: Board Case No. 10052.Q 

Appointment of Board Members 

 

Dear [HW]      : 

 

You are an associate with the Chicago office of the law firm [FIRM]                                

, where you work in the firm’s Energy and Regulatory Group. You are interested in 

serving, and are being considered, as a board member on the City’s Board of Ethics.  

On [date]      , you contacted me at the suggestion of the Office of Intergovernmental 

Affairs and explained that [FIRM] performs legal work for the City, but that you have 

no involvement in this work.  You asked whether that may affect your ability to serve 

on the Board. 

 

As explained in this letter, it is Board legal staff’s conclusion that, under these facts, the 

City’s Governmental Ethics Ordinance does not prohibit you from being appointed or 

serving as a Board member.  Our analysis follows. 

 

The sole issue in this case is whether you would have a “financial interest” in any 

contract, work or business the City, given the fact that [FIRM], your employer, 

performs legal work for the City.  If you do, then the Ordinance would prohibit you 

from becoming a Board member.  See Case No. 95004.A. The relevant provision of the 

Ordinance is § 2-156-310 (a) (iv).  It establishes the Board and governs the 

appointment of Board members.  In pertinent part, it states: 

 

Members of the Board shall... (iv) have no financial interest in any work or 

business of the City, or any other governmental agency within the 

jurisdiction of the State of Illinois, County of Cook, or City of Chicago.  

 

The term “financial Interest” is defined in § 2-156-010(l), in pertinent part, as: 

 

(i) any interest as a result of which the owner currently receives or is 

entitled to receive in the future more than $2,500.00 per year; (ii) any 

interest with a cost or present value of $5,000.00 or more; or  (iii) any 

interest representing more than 10 percent of a corporation, partnership, 

sole proprietorship, firm, enterprise, franchise, organization, holding 

company, joint stock company, receivership, trust, or any legal entity 

organized for profit... 

 

The Board has, over the years, interpreted the term “financial interest in City business,”1 such that, if a City 

 
1.  With the exception of Case No. 95004.A, which deals with a member of the Board of Ethics, all Board cases 
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employee or official owns a company or other legal entity in whole or in part, and that company or legal 

entity has a City contractor subcontract, then the value of that employee’s or official’s interest in the firm’s 

or entity’s City contract or business is determined by taking the gross amount of the City contract, work or 

business, and multiplying it by the employee’s or official’s percentage of ownership in the company or firm 

(if the official or employee has an independent contract with the City, in addition to his or her employment 

or appointment, then that contract must yield less than $2,500 in income to the employee or official per year 

in order not to violate this provision).  See Case Nos. 04049.A; 97019.A; 90077.A.  If that calculation 

yields $5,000 or more, then the employee or official has a prohibited financial interest (in the name of 

another) in City business.  However, the Board has also said that an employee or official can be deemed to 

have a “financial interest” in the name of another, i.e. in his or her firm’s or entity’s City contracts, work or 

business, only if the monetary conditions described above obtain, and he or she is an owner of that firm or 

entity–in contrast, a City employee or official who is (merely) an employee or other non-owner of a firm 

may have a “financial interest” in the firm itself (this point has not been completely settled, but in any event 

is not relevant here), but not in its City contracts, business or work.  See Case Nos. 07005.Q; 89103.A; 

91072.A; cf. Case No. 95004.A (Ethics Board member was an equity partner in her law firm, so the 

prohibition was relevant, though ultimately inapplicable to her situation for other reasons; in Case No. 

07005.Q, the Board member was an employee of a school that was entering into a development agreement 

with the City, so the prohibition did not apply). Thus, as long as you are not an owner of or partner in GSH, 

you do not have a financial interest in its City contracts, work or business, nor would you have a financial 

interest in any of its contracts, work or business with other governmental entities in the State of Illinois. For 

these reasons, Board staff concludes that § 2-156-310(a) (iv) does not prohibit your appointment to the 

Board of Ethics.2 

 

In fact, the only restrictions we want to make you aware of are the ones we discussed on the phone.  They 

are embodied in Board Rule 2-5, “Conflict of Interest,” which states: 

 

It shall be the policy of the Board of Ethics that no member shall participate in the 

consideration of or vote on any matter if that matter: (1) concerns a business or legal 

relationship of that member; (2) involves an individual with whom the member has or 

expects to have significant dealings in a public or private capacity; [n]or shall any member of 

the Board participate in the consideration of or vote on any matter if for any reason such 

participation or vote would cause the appearance of impropriety on the part of that member 

or of the Board in general.  

 
construing the term “financial interest” have arisen in the context of § 2-156-110, which prohibits City employees and 

elected officials from having a financial interest in their own name or in the name of another in any City contract, work 

or business, and also prohibits appointed officials (other than members of the Board of Ethics, who are governed by § 

2-156-310), from having a financial interest in any City contract, work or business unless the matter is “wholly 

unrelated” to their duties and responsibilities as City Board or Commission members.  Members of the Board of 

Ethics, however, are subject to the far more stringent prohibition in § 310, given that this is, after all, the Board of 

Ethics. 

2.  We note here that Case No. 95004.A does outline the conditions under which a partner in a law firm with contracts, 

work or business with Illinois governmental entities can still serve on the Board. When that time comes for you, we 

would be honored to advise you accordingly. 
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This Board Rule would require you to recuse yourself from any Board matters or decisions involving 

[FIRM], of course (matters involving [FIRM]’s non-City clients can be addressed on a case-by-case basis, 

though the presumption should be for you to recuse yourself from these as well).  Finally, you said that you 

have not and would not likely be expected to work on [FIRM]’s City business.  We advise you to continue 

to avoid legal work involving the City while at [FIRM], so as to avoid even an appearance of impropriety.3 

 

Our conclusions in this letter are based on our application of the City’s Governmental Ethics Ordinance 

(and the Board’s Rules and Regulations) to the facts and assumptions stated in it.  If these facts are 

incorrect or incomplete, or if you wish us to make assumptions different from those discussed here, please 

notify us, as any change in the facts or assumptions may alter our conclusions.  

 

My legal staff and I sincerely appreciate your inquiry, and your interest in serving as one of our Board 

members.  As I mentioned to you, I find the work we do to be very challenging, important and rewarding 

(not financially, of course), and I know that all of our Board members and our entire staff feel the same way.  

I’m confident you will too. I hope to be able to welcome you soon as our newest Board member.  If you 

have any further questions, please do not hesitate to contact me or Courtney Kimble of my staff. 

 

 

Very truly yours, 

 

 

Steven I. Berlin 

Executive Director 

 

 

 

 

 
3.  However, we do note that, in Case No. 95004.A, the Board concluded that §2-156-310 (a)(iv) does not per se 

prohibit a Board member from personally performing legal services for non-City Illinois governmental entities (the 

fact that that Board member/attorney was personally involved in her firm’s work with a non-City governmental did not 

change the Board’s conclusion that, assuming she received no compensation from that work, she would not have a 

prohibited financial interest in it, and could work on those matters without compensation). However, that analysis 

notwithstanding, and given that [FIRM’s] business is with the City itself, we would still advise you to recuse yourself 

from [FIRM’s]  legal work involving the City, but, if a situation arises in which you or your firm have a question, 

certainly to seek specific advice at that time. 


