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March 13, 1991

CONFPIDENTIAL

!I

ADVISORY OPINION
Re:

Case Mo. 91036.4 ~

Dear (NIRRT

You asked for an advisory opinion from the Board
of Ethics regarding Mr. f‘{ who has
retired from his position as |headofochviy Z

— X
Department. Mr. A now has been asked to

enter into a contract with the Department of

related & achvity Z.

Given that both positions involve oactiviy z
—, you asked if he would be in
violation of the Governmental Ethics Ordinance
(Chapter 2-156 of the Municipal Code of Chicago)
if he entered into this contract. Based on the
facts as they have been presented, the Board
determines that this particular situation involves
no violation of the Ordinance. This letter
presents the facts of the case and the Board’s

analysis of those facts according to the post-
employment provisions of the Oordinance.

PACTS: While with the Department of X, ", Mr. A
was responsible £or Supervisivg those engaged

| in achvity 2 , but he
rarely aivey 2 mself. Mr. B.

O
for the _ X
Department told us at ve to six years ago,

the X Department did work on a 4imilar

project but that the extent of Mr. A’s w
involvement would have been monitoring payouts on
some parts of the project. He also said that the
duties Mr. A performed for the City did not
involve any special expertise in relation to

I@Lﬁ\'ﬁy 7> -F:nrllfhg Pro‘je_a—.
You e:q;lained to us that Mr. A formed a
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consulting firm, “
Your departmentYis now seeking to enter into a_contract with

the firm to provide assistance in _the development of IR

program. The program already exists, but the
departnent is seeking Mr. A's assis ccomplish
the program goals. The Department of V. receives
proposals from GrRovP3  geeking City assistance for achviy z.
h. You said that development of the program is
greatly needed and is a priority of the de ent. The
proposed contract with the Department of Y calls
for Mr. A.'s consulting firm to do the following work:

(1) Inspect and evaluate the P wvith regard to the
e recommendations to the

de agm on m ne=s t:: be done, and write reports on
(SR neods.

(i) Evaluate the @Il requests for funds from the
city.

(3) Provide technical assistance to the departmentY
regarding the process of obtaining grants, reviewing
funding applications, determining required improvements,

etc., and train Pepf. Y ' staff to take over the
duties of the consultant.

(4) Provide technical assistance to agencies that receive
activity =

(S) Develop guidelines for an oachvify 2  manual for
departmental and SElll agency use, relating to

that receive _achivity = grants. These guidelines would
provide information on obtaining h
DTNy, EEREEETINEISEEe . ond other genera

requirements ‘for oachvity 2 grants and activiy = S

THE ETHICS ORDIMAMCE: Section 2-156-100(b) of the Ethics
Oordinance states:

Mo former official or employee shall, for a period of one
year after the terminatiom of the official’s or employee’s
terma of office or employment, assist or represemt any
person in any busineas transaction involving the City or
any of {ts agencies, if the official or emsployes
participated personally and substantially in the subject
matter of the transaction during his term of office or
employment; provided, that if t!u official or employes
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exercised contract management authority with respect to a

contract this prohibition shall be permanent as to that
contract.

Section 2-156-010(g) defines "contract management authority:»

"Contract management authority® means persomal involvesent
in or direct supervisory responsibility for the formulation
or exacution of a City contract, including without
limitation the preparation of ifications, evaluation of
bids or proposals, negotiation of contract terms or
supervision of performance.

According to these sections, a former City employee is
subject to two restrictions on employment after leaving City
service, a one-year prohibition and a permanent prohi.{:?tion.
A former City employee is prohibited, for gna vear after
leaving City service, from assisting or representing any
person in any business transaction involving the City if (1)
the transaction involves a subject matter or area of City
business in which the person participated as a City employee;
and (2) the person’s participation in this subject matter or
area was personal and substantial. A former City employee is
prohibited permanaently from assisting or representing someone
in a business transaction involving the City if (1) the
transaction is a contract; and (2) the person exercised
®"contract management authority,®™ as defined above, with

respect to this particular contract while acting as a City
employee.

The permanent prohibition has no application here since the
position in question does not concern a contract with which
Mr. A had any involvement during his City employment.

AMALYSIS: Although both of the positions in question involve
the same kind of activity--in this case, acfivity 2

--this does not automatically constitute a
violation of the Ethics Ordinance. Rather, the t-
employment provisions come into play only upon the condition
that the official or employee participated personally and
substantially in the subject matter of the transaction in
question during his City employment.

According to Mr. B's |} statements, Mr. A's = I City
responsibilities had to do with supervision of Eurwyges in
the X  Department. In that position, he had no duties
or responsibilities relating to loans or grants. In
addition, his involvement in the REwaTEr project undertaken
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by the department several years ago was limited to monitoring
payouts. Based on the facts presented, Mr. A's
activities as_heag of acdiy 2 for the

- Department do not constitute personal and substantial
involvement in the subject matter of the work he will perform

for the Department of V. In relation to the
particular tasks listed ve:

(1) Regarding the inspection of ___.and the
recommendations to the Department of VY B , it is
apparent that Mr. A - did not have personal or
substantial involvement in these areas during his

employment with the X~ Department.

(2) The above is also true for evaluating the NN
requests for funds.

(3) The same is true for ing technical assistance to
the Department of Y. R

(4) In regard to the activity of providing technical
assistance to Bl agencles, it is a t from the
responsibilities Mr. A 'had in his City position that
he did not have personal or substantial involvement in
ochivity 2 ants or loans. PFPurthermore, skills in
, as well as knowledge of q
requirements, are not dependent on Mr. A's
City position but are common to the octvity Z _' trade.

(5) Likewise, the guidelines he will be developing for the
achvity 2z f manual are part of his trade. His knowledge
in this area is not contingent on his city position.

Based on this analysis of the particular tasks Mr. A o
would be performing for the Department of Y Y. it
is apparent that he had no personal or substantial
involvement in these areas during his City employment.

IN CONCLUSION, based on these particular facts as they have
been presented, the Board determines that the proposed

consulting firm is not in violation of the post-
employment requirements of the Governmental EBthics Ordinance.

We appreciate your bringing this matter to the Board’s
attention. Our determination in this case is based upon the
facts as presented here. If they are incorrect or
incomplete, please notify us imed@.ate]ly, as any change in

contract between the Department of VY and Mr. A 's
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the facts nay alter our decision. We enclose a sheet which
sets forth the Board’s procedural rules after it renders a
decision. If you have any further questions regarding this

matter or some related issue, please do not hesitate to
contact us. e

Sincer ,
Al fe
Cha

encl

cc: Kelly Welsh
Corporation Counsel

§g93/91036.L
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NOTICE OF RECONSIDERATION AND RELIANCE"

Reconsideration: This advisory opinion is based on the facts
outlined in thils opinion. If there are additional material facts
or circumstances that were not available to the Board when it
considered this case, you may request reconsideration of the
opinion. A request for reconsideration must (1) be submitted in
writing, (2) explain the material facts or circumstances that are
the basis of the request, and (3) be received by the Board of
Ethics within fifteen days of the date of this opinion.

Reliance: This advisory opinion may be relied upon by (1) any
person involved in the specific transaction or activity with
respect to which this opinion is rendered and (2) any person
involved 1in any specific transaction or activity that is
indistinguishable in all its material aspects from the transaction
or activity with respect to which the opinion is rendered.




