CONFIDENTIAL
Case No. 13058.Q

[date], 2013

[Mr. Smith]
[address]
[address]
[address]
Dear [Mr. Smith]:

On [date], 2013, you requested our advice as to whether and how the post-employment restrictions of the City’s Governmental Ethics Ordinance (“Ordinance”) would apply to your prospective post-City position as consultant with and, thereafter, [officer] of, [Company] (“[Company]”).  [Company] is a City vendor under [xxx] (the “Contract”). In a previous conversation with Steven I. Berlin, Executive Director of the Board of Ethics, which you confirmed in your request and subsequent discussion with Board staff, you explained that you had exercised contract management authority (a term that is defined in the Ordinance) over the Contract in your position with the City’s Department of [A] (“[A]”).   This letter will go over the various post-employment restrictions to which you are subject in the proposed position with [Company].

In your request you stated: “I understand that I cannot work on or support the Chicago contract for the life of the [Company] contract.” Your understanding is correct, as §2-156-100(b) imposes a permanent ban on City employees and officials who have exercised contract management authority with respect to a City contract on assisting or representing any person (such as a new employer or client) other than the City on that contract.  Moreover, this restriction prohibits you from assisting any person besides [Company] as to any other City contract over which you exercised contract management authority.  You haven’t asked about and thus we haven’t addressed any of those other contracts in this letter—but if your post-City employment plans change, we advise you to contact us if your position might involve other City contracts on which you worked.

However, you asked whether you can “[be involved in management] [of the Contract]” and, in addition, “[as consultant, share space]…” 

The answer to the first question is “no.” This is because, permanently and totally, you are prohibited in your new position from “assist[ing] or represent[ing] any person in any business transaction involving the city or any of its agencies…” with respect to this Contract.  This includes even “behind the scenes” assistance, as our Board has recognized in numerous cases over the years.  See, e.g., Case Nos. 09046.Q p.2; 04006.A p. 13; and 08037.A. 
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As to your second question, you are prohibited from having any involvement with the contract at all—this means that other senior company officers would need to handle any and all matters that arise under it, no matter how seemingly unimportant or administrative. You are, in effect, required to subject yourself and [Company] to an “ethical screen” as to any activity you might be asked to perform with respect to this Contract.  See Board Case No. 04058.A p. 4. There is no per se prohibition on you sharing office space with other [Company] [people] working on the Contract, but we advise you to consult with [Company’s] legal counsel to create an effective and impermeable “ethical screen” so that you are completely walled-off from any consideration, management, input or involvement with the Contract or its performance. 

Further, as set forth in §2-156-100(a), if in your City service you were personally and substantially involved in any judicial or administrative proceeding, you may not assist or represent the person involved in that proceeding for the duration of that proceeding.

The next prohibition to which you are subject is the “one year subject matter” provision. That is, for one year from your last effective day of City service, you are prohibited from assisting or representing any person (such as [Company] or any new employer or client) in any business transaction involving the City if you were personally and substantially involved in the subject matter of that transaction. As [A’s] [employee], you confirmed that you are and have been “personally and substantially” involved in a wide variety of functions, transactions and responsibilities. For these reasons, we advise you that you are prohibited for one year after your last effective date of City employment from assisting or representing [Company] or any other person with respect to any matters or transactions involving [A]. §2-156-100(b). Please note: this one-year prohibition is separate from (and, for the first year, in addition to) the permanent prohibition on specific contracts to which you are subject, as set forth above.

Finally, you are subject to two more prohibitions: first, as a Shakman-exempt employee, you are, pursuant to §2-156-105(b), prohibited from lobbying [A] for two years from your last effective date of City service. Second, pursuant to §2-156-070(a), you are permanently prohibited from disclosing to anyone any confidential or non-public information gained by reason of your [A] position.

Pursuant to §§2-156-485 and -510, a violation of these prohibitions would subject you to monetary penalties and [the] Contract to cancellation by the City.

If any of the facts in this letter are inaccurate or incomplete, please advise us immediately, as that may change our conclusions and advice. Board staff applied the Ordinance solely to your proposed post-employment with [Company].  If your plans change, we advise you to contact us for further advice.  We did not address other laws or rules. 

[Mr. Smith]
Page 3

[Date], 2013

We appreciate your request, and your willingness to abide by the provisions of the Ordinance.

Sincerely,

________________

Richard J. Superfine

Legal Counsel

Approved:

________________

Steven I. Berlin

Executive Director
