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ADVISORY OPINION
95004.A, Appointment of Ethics Board Members

City of Chicago To:

Richard M. Daley, Mayor bDate

Board of Ethics

Dorothy 1. Eng In a letter of ¥, you asked the Board gf

Evecutive Director Ethics for an advisory opinion on whether certain

. legal work by your law firm may result in your

gﬂkﬂ““tRW“ having a financial interest in the work of a
ar governmental agency that would preclude you from

Angeles L. Eames continuing to serve on the Board, under § 2-156-

Vice Chair 310(iv) of the Governmental Ethics Ordinance. You

Darryl L. DePriest presented facts and a set of assumptions you asked

Steve Lawrence the Board to make. The Board has carefully

Emily Nicklin considered your request, after conducting a

Fr. Martin E. O'Donovan

Janice E. Rodgers thorough search of past Board decisions, rev1ew1ng

the interpretations of similar provisions in other

Raom 303 jurisdictions, and consulting with Corporation
320 North Clark Street Counsel. Oour conclusions, and the facts and
Chicago. [llinais 60610 assumptions those conclusions are based on, are
(312) 744-9660 set forth here.

(312) 744-2793 (FAX)

{312) 744-5996 (TDD)
FACTS: You are one of equlty partners in the
law firm of . You said the Cook
County Forest Preserve District has retained
W e e ® as legal counsel with respect
to certain litigation. Also, you sald :
8 Company A _ = has retalned
Your la Kvm Bas u rwriter’s counsel in connectlon
with a possible issuance of tax-exempt securities
by Cook County. While your firm’s client for the
pond issuance is | Clempany A , you eXxpect a
portion or all of the fees will be paid, directly
or indirectly, by the county You said you will
be involved personally in performing this legal
work for Compasy A Further, the firm also
expects it may be asked to provide legal services
to the county and to other governmental agencies
in the future--services on which you may be asked
to perform.

You explained that several factors do
calculating the compensation of { ur femis
partners, including how much of the firm’s income
results from the work of 1nd1v1dual partners.
Your current interest in firm profits is less than
five percent and you expect it to remain well
below ten percent in the foreseeable future.

into

In your letter, you asked us to make certain
assumptions. You asked us to assume that
3wrFWm s work involving the county will result




in the firm receiving more than $2,500 per year from county
business and, further, that you personally will receive or be
entitled to receive more than $2,500 per year “as a result of
one or more matters involving the County." You asked us to
assume that your firm’s work for the underwriters, which was
described in your letter, constitutes work for the county, even
though you know there are arguments to the contrary.

LAW AND ANALYSIS: The relevant provision of the Ethics
ordinance 1is Section 2-156-310(iv), which governs the
appointment of Board of Ethics members. It provides:

Members of the Board shall . . . have no financial
interest in any work or business of or official
action by the City, or any other governmental agency
within the jurisdiction of the State of Illinois,
County of Cook, or City of Chicago.

npinancial interest" is defined in Section 2-156-010(l), in
relevant part, as:

(i) any interest as a result of which the owner
currently receives or is entitled to receive in the
future more than $2,500 per year; (ii) any interest
with a cost or present value of $5,000 or more; or
(iii) any interest representing more than 10% of a
corporatlon partnership, sole proprietorship, firm,
enterprise, franchise, organization, holding
company, joint stock company, receivership, trust,
or any legal entity organized for profit. . . .

Because you have less than a ten percent partnership interest
in sour Fiemf s profits, you do not have a "financial
interest" under subsection (iii) of Section 2-156-010(1). We
are adoptlng your assumption that you will be entitled to
receive more than $2,500 per year as a result of your firm’s
work on one or more matters involving the county. Therefore,
the guestion is whether you have a financial interest under
subsection (i) of Section 2-156-010(1) that would preclude you
from serving on the Board.

Section 2-156-310(iv) prohibits you as a Board member from
having a financial interest, as defined above, in any work,

pusiness, or official action not only of the City of Chlcago
but of any other governmental agency within the jurisdiction of
the state, county, or City.

The facts you presented do not specify whether the assumed
income of more than $2,500 per year is a sum that would accrue
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from work for a single governmental agency or from work
performed for a number of agencies. The Board considered
whether Section 2-15%6-310(iv) not only prohibits a Board member
from deriving a financial interest from a single agency, but
whether it includes an aggregation of the interests you would

derive from your firm’s work for two or more governmental
agencies.

After considering the plain language of the provisions--which
refers to "any" governmental agency rather than agencies in the
aggregate--and consulting with the City’s Law Department, we
conclude that the financial interest limitation applies only to
transactions with a single agency. Although the Ordinance does
not define "agency" for purposes of this provision, it is our
opinion that under any reasonable construction of the term, the
cook County Forest Preserve District is an agency that is
distinct from Cook County government or departments of Cook
County government. The Cook County Forest Preserve District is
created by state law, and constitutes a "body politic and
corporate." (70 ILCS 810/4.) Thus, for purposes of the Ethics
Ordinance, income from business with the District would be
calculated separately from income through your firm’s work on
Cook County’s bond issuance. Under Section 2-156-310(iv), if
you receive or are entitled to receive more than $2,500 per
year from your firm’s income for services to a single
governmental agency, that amount would constitute a financial
interest in the work of that agency, which is prohibited by the
Ordinance.

With respect to your firm’s having been retained as counsel to
| Lompany A , which is the underwriter on
bonds that may be issu Yy county, you asked-us to assume
that this constitutes business with the county on the part of
your law firm. Under that assumption, you would have a
prohibited financial interest in the business of the county if
you were to receive more than $2,500 per year from
i wur e’ 8 work on this matter.

However, after considering this issue, and consulting with the
Law Department, the Board is of the opinion that while -
Cowpas 4, @s the underwriter of the county bonds, has a
financial interest in county business, 8 Jor §iem 279, as
counsel to the underwriter, does not. Under this
interpretation, you would not financial interest in
county business by virtue of £ T o (rm’s service as
counsel to (empany A [

The Board discussed whether a partner in a law firm that does
pusiness with governmental agencies can avoid the prohibitions
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of Section 2-156-310(iv). It is Corporation Counsel’s opinion
that if the Board member forgoes all compensation from the law
firm’s business with the specified governmental agencies,
including replacement payments from the firm, the member will
be in compliance with the Ordinance, because the member will
neither receive nor be entitled to receive income from
government business.

Finally, the language of Section 2-~156-310 does not refer to a
Board member’s personal involvement in business of non- Clty
governmental entities. Therefore, the Board is of the opinion
that the fact that you are personally involved in your firm’s
work on Cook County’s bond issuance does not affect the
analysis under Section 2-156-310.

our conclusions in this case are based on the application of
the Ethics Ordinance to the facts and assumptions stated in
this opinion. If the facts presented are incorrect or
incomplete, or if you wish the Board to make assumptions
different from those discussed here, please notify the Board,
as any c¢hange in the facts or assumptions may alter our
opinion. As you know, other laws or rules also may apply to
this situation.

RELIANCE: This opinion may be relied upon by (1) any person
involved in the spe01fxc transaction or activity with respect
to which this opinion is rendered and (2) any person involved
in any specific transaction or activity that is
indistinguishable in all its material aspects from the
transaction or activity with respect to which the opinion is
rendered.

Ylord s

Angeles L. Eames/
Vice Chair
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