CONFIDENTIAL

cccccc 16, 20xx
Case No. 13048.Q
You are the Managing [Employee] of the City’s Department of [X}. On cccccc 2, 20xx, you asked the Board of Ethics’ (“Board”) staff whether the gift restrictions in the City’s Governmental Ethics Ordinance (“Ordinance”) would prohibit the acceptance of gifts presented to your son by your friends and his friends’ parents at a graduation party you held for him. This is a question of first impression for the Board, and arises under amendments to the Ordinance that became effective on November 1, 2012.  After carefully considering this matter, the Board staff has concluded that the Ordinance does not prohibit the acceptance of these gifts.

FACTS. You said that you began your City employment in ____ 20xx, in your current position. In xxx 20xx, you said, your son graduated high school. He lived with you at your residence during all times relevant to this opinion (but is now in college). After his graduation, you held a party for him at your home. You said that there were about 30 people at the party, and that about 13 of them were the parents of his friends, and 2 were your neighbors, and the rest were his friends and relatives. There were no City employees, officials, lobbyists, contractors or persons you or your staff regulate at the party. All of the friends attending knew your son socially prior to the party and before you began your City employment. You also said that there is at least a 10 year history of friendship and gift exchanging between you, your son and the friends attending the party, for events like birthdays and holidays.  At the party, one of your son’s friends gave him a desk lamp; the rest of the gifts came from friends in the form of checks, ranging from $20 to $150, and averaging $80, and totaling about $500

LAW AND ANALYSIS.

We address your question because the Ordinance prohibits City employees and their “covered relatives” from accepting gifts or cash or cash equivalents (like checks) unless the gifts are offered by “a personal friend.”

1. The City’s Ethics Ordinance.  §2-156-142 of the Ordinance, entitled “Offering, receiving and soliciting of gifts or favors,” provides, in relevant part:
(a) (1) Except as otherwise provided in this chapter, no city official, candidate for city office, or employee, and, subject to subsection (h) no covered relative, shall…(iii) accept any gift of cash, gift card or cash equivalent.

(a) (2) Except as otherwise provided in this chapter, no city official, candidate for city office, or employee, and, subject to subsection (h) no covered relative, shall knowingly accept any gift, unless the total value of all gifts given to the official, candidate for city office, or employee or covered relative by a single source amounts to no more than $50.00 in a calendar year.
 “Covered relative” is defined in § 2-156-010(g-1), and includes immediate family, and relatives residing in the same residence with a City employee.

Finally, in §2-156-142(d), one of the exceptions to the prohibitions listed above is: 
(6) Any gift from a personal friend, unless the official, candidate for city office, or employee has reason to believe that, under the circumstances, the gift was given because of the official position, candidacy or employment of the official, candidate for city office, or employee.

The question before us is whether this “personal friend” exception applies to cash gifts and other gifts worth more than $50 from a single source that were given to your son by the friends mentioned above.  

2. Laws from Other Jurisdictions. We have found it helpful to consider the laws of other jurisdictions in the United States which have similar gift prohibitions and “personal friendship” exceptions.   The weight of these laws is that that, for an exception to a gift prohibition to apply when a friend gives a gift, the circumstances must be sufficient to demonstrate that the gift was made as a result of personal friendship--not due to the official position of the public servant.
  There are a number of ways to demonstrate this. For instance, in Alabama, the ethics commission asks: did the friendship pre-exist the public service?
 In Illinois, the question posed is whether there a history of reciprocal gift-giving.
  And in Pennsylvania, the question is whether there was an understanding that the official would be influenced by the gift?
  We have also seen that in general, these other laws do not distinguish between gifts to a public servant and gifts to his or her immediate family members. 
 

The general rule, then, is if the gift was not given or offered to influence the official, then the official or the official’s family member may accept a gift from a friend of either of them.
 Likewise, if the friend of the official gave a gift to the official’s family member, then, in order to determine whether the family member could accept the gift under the relevant law, the test is the same as when reviewing whether an official may accept a gift. 

Similarly, our own Governmental Ethics Ordinance provides that a City employee (or his or her covered relative) may accept a gift from “a personal friend” unless, “under the circumstances, the gift was given because of the [recipient’s] official position…”
  This provision is substantively identical to those found in the laws of other jurisdictions. A gift that is offered or given to your son that is based on personal friendship--regardless whether the giving friend is a friend or you or your son--falls into this exception, provided that the reason for the gift was indeed friendship, not your City employment or position. 

The facts here warrant the conclusion that the gifts given to your son by your friends, and his friends, and his friends’ parents, all fit this rubric.  There were no City contractors at the party--there were only family friends and relatives. The friends who attended the party were those whom you happened to have known for at least 10 years, and who knew your son before you entered City service. Thus, we conclude that, “under the circumstances,” none of these friends gave gifts to your son because of your City “position.” Accordingly, there was and is no reason to believe that, under those circumstances, any such gift was given to your son because of your official position or your City employment. 

CONCLUSION. Therefore, the Board staff concludes that the Ordinance does not prohibit either you or your son from the acceptance of cash and other gifts given to him at the graduation party by personal friends of yours, or his, or by his friends’ parents.  Put another way, the “personal friendship” exception to the Ordinance’s gift restrictions (in §2-156-142(d)(6) applies when the recipient of a gift is a covered relative of an employee or official, or the employee or official him- or herself, provided that the gift-giver is a personal friend of either the City employee or official or of his covered relative.

Our conclusion is based solely on the application of the City’s Governmental Ethics Ordinance to the facts stated by you. If the facts stated are incorrect or incomplete, please notify us immediately, as any change may alter our conclusions. 

We appreciate your bringing this matter to our attention, and your willingness to abide by the standards embodied in the Ethics Ordinance. If you have any further questions about this or any other related matter, please do not hesitate to contact us

Sincerely,

___________________________

Richard J. Superfine 

Legal Counsel

Approved:

___________________________
Steven I. Berlin 

Executive Director 

� See, for example, 5 U.S.C. app. §§401-408, and the guidance given thereon by the United States Office of Government Ethics, � HYPERLINK "http://www.oge.gov/topics/gifts-and-payments/gift-from-outside-sources" �http://www.oge.gov/topics/gifts-and-payments/gift-from-outside-sources�.





� Alabama Code §36-25-1(33)  





� 5 ILCS 430/10-10  (and October 3, 2013 discussion with Chad Fornoff, Executive Director, Illinois Executive Ethics Commission)


� Pennsylvania Public Official and Employee Ethics Act, Chapter 11, Restricted Activities (b) and (c)


� For example, under California’s Political Reform Act, the guidance given by the California Fair Political Practices Commission states that a gift to an official’s family is considered to be a gift to the official if: (1) there is no established relationship between the donor and the family member where it would generally be considered appropriate for the family member to receive the gift or; (2) the donor is someone who lobbies the official’s agency. California Government Code Sections 81000-91014, FPPC Fact Sheet January 2013 page 3; and see Massachusetts M.G.L. c. 268B, §6, guidance from the State Ethics Commission, 930 CMR 5.09(2)(b)(in explaining personal friend exceptions from the gift prohibition, “The lobbyist uses her personal funds to purchase two place settings, worth $300, as a wedding present for the Representative’s daughter. The gift is not prohibited.”); Maskell, J., “CRS Report for Congress: The Acceptance of Gifts of Free Meals by Members of Congress,” stating “A gift to a spouse and to other family members of the Member…are considered as gifts to the Member.” (House Rule 25 cl. 5(a)(2)(B)(i); Senate Rule 35 cl. 1(b)(2)(A). However when both food and refreshment are offered, only the food portion is taken into account to determine the value of a gift. House Rule 25 cl. 5(a)(2)(B)(ii); Senate Rule 35 cl. 1(b)(2)(B); Alaska Executive Branch Act §39.52.130(f) (if public officer could not accept a gift, he or she must report a gift to the supervisor if a family member received a gift because of the family member’s connection with the public officer); Maryland State Ethics Commission, State Government Title 15 (acceptable for State employees and officials and State lobbyists and  those who are families of each to attend each other’s weddings and give gifts); U.S. House Ethics Manual, Chapter 2, “Gifts” (a lobbyist who attends a graduation party given by a Member for her daughter and who does not know the daughter, may not give the daughter a gift).  


� See, e.g., U.S. House Ethics Manual, Chapter 2, “Gifts” (� HYPERLINK "http://ethics.house.gov/gifts/house-gift-rule" �http://ethics.house.gov/gifts/house-gift-rule�, visited October 3, 2013); USDOJ: JMD: Departmental Ethics Office: Regulations, Authorities & Reference Material (� HYPERLINK "http://www.justice.gove/jmd/ethics/generalf.htm" �http://www.justice.gove/jmd/ethics/generalf.htm�, visited October 3, 2013); New York State Ethics Commission Advisory Opinion No. 94-16 (interpreting Public Officers Law §§73(5) and (74); U.S. Senate Select Committee on Ethics (“A Member…may accept a gift that given on the basis of personal friendship, unless there is reason to believe that the gift was provided because of the individual’s official position and not because of the personal friendship.”) See Senate Rule 35.1(c)(4)(B); acceptable gift “conferred by a personal friend, if there is an independent relationship that is not related to the status or work of the official…” Office of the Attorney General, 2012 Texas Ethics, Gift & Honorarium Laws Made Easy; “[a] public servant may accept a gift conferred on account of a bona fide personal, professional, or business relationship independent of this or her official status.” (emphasis in text), Arkansas Ethics Commission Rules on Gifts §303(d); Ohio Ethics Commission Information Sheet #7 Item V, determining “improper” influence on official by examining source and nature of a gift, citing, R.C. 102.03(D) and (E), AO Nos. 95-01, 2001-3, 2001-4, 86-11, 89-14, 92-14 and 92015.


� City of Chicago Governmental Ethics Ordinance §2-156-142(d)(6)
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