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[redacted]

RE:
Board Case No.: 13008.Q 


Post-Employment Restrictions 

Dear [redacted]:

On [redacted], 2013, the Board staff received your letter seeking a determination as to whether any of the Ethics Ordinance (“Ordinance”) post-employment provisions would restrict you from working on a contract the [Department 1] awarded to your employer, [the Company], for land acquisition services.  Based on the information you provided, it is our conclusion that you are restricted for one-year, or until [redacted], 2013, from providing land acquisition services to [the Department], or the other City departments with which you worked.
You stated that you were a [City employee] in the [redacted] Division of [Department 2] where your primary job duties included, among other things, the acquisition and sale of real estate for  [Department 1], [Department 3], and the [Board].  

[The Company] is a contractor that, among other things, provides land acquisition services to [Department 1].  As its employee, you said that you work on land acquisitions and property management functions, including negotiations, acquiring property for public improvement, and other matters associated with providing a clean title upon the transfer of the property to [the Company]’s clients. 
The applicable post-employment provision is §2-156-100(b) and it provides that:

No former official or employee shall, for a period of one year after the termination of the official’s or employee’s term of office or employment, assist or represent any person in any business transaction involving the City or any of its agencies, if the official or employee participated personally and substantially in the subject matter of the transaction during his term office or employment.

One-Year Prohibition.  The Ordinance prohibits you, for one year after you leave City employment, from assisting or representing any person, such as [the Company], in any business transaction involving the City if you participated personally and substantially in that transaction or others involving the same “subject matter.”  The “subject matter” of the “business transaction(s) involving the City” that [the Company] has asked you to handle is to provide land acquisition services to [Department 1].

According to your description, handling land acquisitions for [Department 1], [Department 3] and [the Board] was one of your primary responsibilities during your City employment.  On these facts,
 we conclude that you participated “personally and substantially” in the “subject matter” during your City employment and are prohibited by §2-156-100(b) from one-year after leaving City service, or until [redacted], 2013, from assisting or representing [the Company] in any “business transaction” involving the City related to the acquisition and sale of land for [Department 1], [Department 3] and [the Board].  
We will also generally address the permanent post-employment restrictions found in §2-156-100 based on the information you provided.  

Permanent Prohibition--Contracts.  §2-156-100(b) states:

[I]f the official or employee exercised contract management authority with respect to a 

contract this prohibition shall be permanent as to that contract.   
“Contract management authority” means personal involvement in or direct supervisory responsibility for the formulation or execution of a City contract, including without limitation the preparation of specifications, evaluation of bids or proposals, negotiation of contract terms or supervision of performance.  §2-156-010(g).
The Ordinance also prohibits you from assisting or representing any person in any City contract if you exercised contract management authority with respect to that contract.  That prohibition lasts the entire term of the contract and thus is “permanent” as to that or those contracts.  The facts you presented state that you did not exercise contract management authority over the [Company]/ [Department 1] contract.  Staff then concludes that the Ordinance’s “permanent restriction” does not apply to your position with [the Company], but advises you that it does apply to any contract you exercised contract management authority over, for the life of that contract.  As we have not addressed any such contract, we caution you to contact us for specific guidance if your job description changes and you are asked to work on any contracts that you worked on while employed at the City. 

Permanent Prohibition(s)--Proceedings.  §2-156-100(a) states: 
No former official or employee shall assist or represent any person other than the City in 
any judicial or administrative proceeding involving the City or any of its agencies, if the 
official or employee was counsel of record or participated personally and substantially in 
the proceeding during his term of office or employment.
As a former City employee, this provision permanently restricts you from assisting or representing anyone, including your employer or any of its clients, in any judicial or administrative proceeding involving the City if you were counsel of record or participated personally or substantially in that matter.  In the facts that you presented, you did not indicate whether you were involved in any such proceedings or whether there were any proceedings pending at the time you left City service.  Nonetheless, from the description of your City duties, it appears that you would have been counsel of record or have participated personally and substantially in judicial or administrative proceedings involving various real estate transactions for the City.  Staff advises you that you are permanently prohibited by this provision from assisting or representing anyone other than the City in any matter involving real estate transactions still pending if you were counsel of record or participated personally and substantially in during your City service, and that you contact us for specific guidance if your job description changes and you are asked to work on any contracts that you worked on while employed at the City.
The conclusions of the Board’s staff are not necessarily dispositive of all issues relevant to this situation but are based solely on the application of the Ordinance to the information you provided.  If the information is incorrect or incomplete, please notify the Board staff immediately, as any change may alter our conclusions.  Our conclusions apply only to the [the Company]/ [Department 1] land acquisition services described in this letter.  Should other potential employment opportunities arise, we advise you to contact us for specific guidance, because the prohibitions may differ depending on your proposed responsibilities.  

Use or Disclosure of Confidential Information.  Please also be advised that pursuant to §2-156-070, you are permanently prohibited from using or revealing confidential information that you acquired through your City employment.  For purposes of this section, confidential information means any information that may not be obtained pursuant to the Illinois Freedom of Information Act, 5 ILCS 140/1 et seq.  
We also remind you that other laws or rules also may apply to this situation, including but not limited to Rules 1.9 and 1.11 of the Rules of Professional Conduct of the Illinois Supreme Court, as amended.  If you have any additional questions, please contact me [redacted].

� Cf. Case No. 04041.Q.  We contrasted the present facts with this previous Board case in which a former City real estate attorney wanted to accept a position handling land acquisitions and establishing tax-exempt status in a post-City job.  The Board � determined that he was not personally and substantially involved in the subject matter of his post-employment activities although his City work involved real estate, because unlike yours, his City work “focused on performing and managing legal functions pertaining to the disposal of property by the City [and] not to the acquisition of property by the City or to establishing its tax-exempt status.”





