April 18, 2016, 

Case No. 16011.Q 

CONFIDENTIAL

[date] 2016
Re:
Case No. 16011.Q / Post-Employment
Dear   :
You are currently [high-ranking position in the Department of D]                      .  You met with the Board’s Executive Director on [date]    2016 to discuss restrictions to which you would be subject under the City’s Governmental Ethics Ordinance [“Ordinance” or “Ethics Ordinance”] with respect to your post-City employment plans.
 At that time, you advised our Executive Director that: (i) you had accepted a position as [title]                  with [Company]                               
; (ii) you would begin in that position on [date] 2016; and (iii) you would resign your [City] position                                                             effective [date]    2016.  

This letter formalizes the discussions and email exchanges you have had with Board staff and the previous advice you have received.
Summary.  As explained in this letter, we advise you that the Ordinance does not prohibit you from assuming the position of [title]                  of [Company]       ,
 nor does it prohibit [Company], your future employer, from having, maintaining or seeking contracts or other actions with or before D   , or any other City Department, such as the Department of [N]                   .  But, it does impose prohibitions upon you personally, and these prohibitions last for one (1) year, for two (2) years, and permanently.  The prohibitions restrict you from working on behalf of [Company] on certain activities or transactions on which you might otherwise be asked to participate. This letter explains these restrictions and the relevant facts on which they are based.
Facts.   You are currently [high-ranking position in the Department of D].  You have held this position since [date].  Prior to holding this position, you served at various times as the [various high-ranking position in N]                                                                                                                      from [date 1 to date 2]         .  You began your City career in [date] as a [title]                         N   . 
In order for us to advise you of your prohibitions formally and in detail, Board staff consulted the City’s Department of Procurement Services’ website to examine which contract(s) [Company] currently has with the City. That site shows that [Company] has one (1) contract with D  :

#      – [TITLE]                                                   
Award date:            Expires:           Amount: $             Signed by Mayor Rahm Emanuel, on behalf of the City on [date]. 
Law and Analysis.  The first section of the Ethics Ordinance we discuss with respect to your position with [Company] is §2-156-100, entitled “Post-Employment Restrictions,” specifically subsection (b), which states:
No former official or employee shall, for a period of one year after termination of the official’s or employee’s term of office or employment, assist or represent any person in any business transaction involving the City or any of its agencies, if the official or employee participated personally and substantially in the subject matter of the transaction during his term of office or employment; provided, that if the official or employee exercised contract management authority with respect to a contract this prohibition shall be permanent as to that contract.

Section 2-156-010(g) defines “contract management authority” as follows:
“Contract management authority” means personal involvement in or direct supervisory responsibility for the formulation or execution of a City contract, including without limitation the preparation of specifications, evaluation of bids or proposals, negotiation of contract terms or supervision of performance.
There are two restrictions in this section. The first will prohibit you, as a former City employee, from “assisting or representing” any person, including a client or new employer such as [Company], in any business transaction involving the City, for one (1) year after the effective termination date of your City service, that is, until         , 2017, if you “participated personally and substantially in the subject matter of that transaction” while you were a City employee.  Second,  it provides that, if you “exercised contract management authority” with respect to a City contract during your City service, then you will be “permanently” prohibited from assisting or representing any person, including a client or new employer such as [Company], with respect to  that contract. “Permanent” here means until the contract expires.  The Board has recognized that assisting and representing a person in a business transaction involving the City includes helping the person to seek, as well as perform, a City contract, and also includes rendering advice, negotiating contracts, or preparing or submitting documents to the City on behalf that person.  See Case 04058.A.
Application of the One-Year Prohibition to Your Position at [Company].  As the [title]         D,   you had ultimate responsibility for overseeing all aspects of the management and operation of the department.
 This included deploying D   personnel and crews on both routine and emergency projects, signing D   contracts and managing D   staff as to selecting, negotiating, monitoring the performance of, and paying vendors under these contracts, and holding or exercising final authority with respect to the City’s obligations and rights under these contracts. 
Similar to our analyses in previous cases involving persons with responsibilities similar to yours,                               , we conclude you that you have been personally and substantially involved in nearly all aspects of D’s mission: the operation and maintenance of the City’s                                                                                                            .  See Case Nos. 04058.A and 14023.Q.
Thus, we advise you that, for one (1) year from your effective termination from City service, that is, until [date]  , 2017, you will be prohibited by the Ordinance from assisting or representing any person, such as [Company], in any business transaction involving D  , or with respect to the [subject matter]                                                                                                                                      .
 This restriction does not, however, prohibit you from working on matters not involving D   or City government (such as, for example, contracts or projects with the State‘s Department of R), nor does it apply to other employees of [Company].  However, we further advise you that, for this on year time period, you work with [Company]personnel to ensure that you build an effective and impermeable ethical screen so that you have absolutely no involvement with any work, funding or other assistance or partnership [Company] may seek from or with D    
Application of the Permanent Prohibition to Your Position at [Company].  Second, as noted above, [Company]has one (1) current contract with the City, specifically with D  , namely, Contract #####. As [a high-ranking official]           of the City department that has and would be expected to monitor [Company’s] performance, and verify that [Company] should be paid under that contract, we conclude that you exercised contract management authority over this contract. See Case Nos. 93032.A, 14023.A and 04058.A. Thus, we advise you that the Ordinance prohibits you from assisting or representing [Company] (or any other person) on this existing contract until it expires.  
The Board of Ethics has issued a series of advisory opinions interpreting this permanent prohibition, finding that it applies broadly, to all aspects of assistance, including even “behind the scenes” or administrative work. Accordingly, we remind you that, as with your one year prohibition, you take special care to ensure that an effective ethical screen is established so that, for the entire term of this contract (through [date]), you have no communications with either [Company] or City governmental personnel or others regarding it. This includes, but is not limited to: accessing any documents; managing; discussing; decision-making; and/or any other formal or informal input or communications concerning this contract.  
However, this does not prohibit you from communicating or working with [Company] personnel who happen to do work on this contract, as long as your communications or work do not involve the contracts, but involved other matters that are not subject to either this permanent or the one-year prohibition summarized above.
 See Case No. 14023.A. Nor would it prohibit you from working on new contracts with D   or N that [Company] may bid on—as long as that work occurs after your one year prohibition expires, and, as discussed in the next section of this letter, does not involve lobbying for your first two (2) years after leaving City employment.
Two-Year Lobbying Prohibition.  As the [title]             of D                     , you are also subject to a City-wide ban on lobbying, which lasts for two (2) years after your termination from City service, that is, until           2018. The applicable Ordinance language is in §2-156-105(a), which states, in relevant part: 

Any person who serves as …                           shall be prohibited from lobbying the City of Chicago or any city department, board or other agency for a period of two years after leaving that position.
Section §2-156-010(p) defines “lobbyist,” in relevant part, as follows: 

‘Lobbyist’ means any person who, on behalf of any person other than himself, or as any part of his duties as an employee of another, undertakes to influence any legislative or administrative action, … however a person [will] not be deemed to have undertaken to influence any legislative or administrative action solely by … responding to a City request for proposals or qualifications.
In practical effect, this provision prohibits you, until           2018, from meeting with or contacting any City governmental personnel regarding any matter in which you would be seeking to influence their decisions or actions on behalf of any person, including but not limited to your employer, [Company], or any of its subsidiary or affiliated organizations or joint venturers.  This includes, but is not limited to, City actions or judgments as to pursuing a contract, grant, program, partnership or a policy or ordinance change, or a change to an existing program, and it includes such communication with respect to any matters involving contracts that [Company] may wish to seek with any City department, including but not limited to D   .
Confidential Information.  Finally, §2-156-070(a) of the Ordinance, “Use or Disclosure of Confidential Information,” permanently prohibits you from using or revealing confidential or non-public information you have acquired through your City employment.

Penalties for Violating the Ordinance’s Post-employment and Prohibited Conduct Provisions.  Staff reminds you that the penalties for being found to have violated the Ordinance’s post-employment or prohibited conduct provisions are severe: violators shall be subject to a fine of not less than $500 and not more than $2000 for each offense, pursuant to Ordinance §2-156-465(b)(7). Further, §2-156-510 of the Ordinance provides that any contract negotiated, entered into, or performed in violation of any provisions of the Ordinance can be voided by the City. Additionally, any permit, license, ruling, determination or other official action of a City agency applied for or sought, obtained or begun in violation of the Ordinance is invalid.  
Moreover, you signed an “Ethics Pledge” regarding the two-year lobbying ban, and a violation of that ban subjects you not only to the penalties just noted, but also to a civil action for damages or an injunction, and disgorgement of all monies received in connection with the violation.  See §2-156-015(d).
Reliance. Board staff’s conclusions and advice are based solely on the application of the Governmental Ethics Ordinance to the facts summarized in this letter.  If these facts are incorrect or incomplete, please notify our office immediately, as any change may alter our conclusions or advice. Please note, as well, that this opinion may be relied upon by any person involved in the specific transaction or activity with respect to which this opinion is rendered.

Our office appreciates the opportunity to advise you, and your professionalism in seeking our advice on numerous prior occasions.  If you have further questions about this or any other matter, please contact our office.
Sincerely,
______________________________

Lisa Eilers, Deputy Director

Approved:

______________________________

Steven I. Berlin, Executive Director
� Your departure was then publicly announced in the Chicago press.  See e.g., � HYPERLINK "http://chicago.suntimes.com/politics/water-management-chief-exits-as-lead-testing-poised-to-begin/" �� 





� The C  website indicates: 








� The D   webpage states:                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            See � HYPERLINK "http://www.cityofchicago.org/city/en/depts          " �http://www.cityofchicago.org/city/en/depts          �





� Further, as you worked in high level managerial positions at N   , you are also prohibited from assisting or representing [Company] or any other person in transactions involving N    for this same one year period. 





� Please note that we are advising you only of the restrictions the Ordinance imposes on your position with [Company], but our review of the facts you presented shows that you exercised contract management authority over a variety of contracts with other vendors. Those contracts are not addressed in this letter. Accordingly, if your post-City employment plans change and you contemplate working with or for any other person or organization that contracted with D    during your service                    , we advise you to seek specific advice from our office at that time.





