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July 14, 1988

Case Number 88087.A"
CONFIDENTIAL

Dear §

On July 12, 1988 the Board of Ethics issued an
advisory opinion concerning your part-time
_employment selllng 1nsurance for ‘an msurance compuny.

[ That comPan iy ¥ has an agreement with the City
er

som¢ insurance policies to City employees
as part of the City benefits program.

The cowpany”$ insurance representatives are
hired to give sume¢ insurance presentations to
City departments. The representatives also advise
and enroll City employees interested in these
policies. As a representative your salary would

consist of $100 per day plus a commission of up to
$10 per enrollment.

As a City employee your are concerned in what way,
if any, the Ethics Ordinance restricts you from
selling somye insurance part-time for an insurance

company who has an agreement to sell policies to
City employees.

The Board maintains that under the provisions of
the Ethics Ordinance you should be allowed to sell
policies for #; msvrance rpiny provided that you:

(1) Do not attempt to solicit business
from persons working within your own
Clty department, o L

(2) Do not perform services for
e msurance fovganyg during hours you are
scheduled to work as a City Employee.

(3) Do not in any way attempt to use your
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status or title as a City employee to obtain

a private benefit for yourself or vyour
outside employer.

b
These conclusions are based on Section 26.2-5 and 26.2-2 of the
Ethics Ordinance. Section 26.2-5 states::
No official or employee... shall solicit or accept
money or any other thing of value... in return for
advice or assistance on matters concerning the
operation or business of the City; provided, however,
that nothing in this section shall prevent an official
or employee... from accepting compensation for services
wholly unrelated to the official's or employee's City
duties and responsibilities and rendered as part of his
or her non-City employment, occupation or profession.

Under this section, a City employee is prohibited from accepting
money for services rendered to a private employer only if both
the following two conditions exist: 1) the services rendered
involve giving assistance or advice conerning City business; and
2) these services are in some way related to the employee's City
responsibilities. Your proposed outside employment with

Hhes insomnce @wopeny- would meet the first of these conditions
because it involves receiving compensation for advising City
employees on insurance policies which the City has incorporated
as a part of its employment benefits program.

The second question is whether your outside employment is wholly
unrelated to your City duties and responsibilities. Apparently,
your responsibilities as a City building supervisor are unrelated
to the subject matter of employee benefits. However, if you
promote these benefits to people in your own department a
relationship would exist between your outside employment and your
City department. Because your outside employment meets only one
of the stated provisions Section 26.2-5 of the Ethics Ordinance
would not prohibit you from enrolling City employees in
insurance policies provided ° wyou do not perform these services
for employees in your own City department.

Section 26.2-2 of the Ethics Ordinance contains a general
provision stating that "employees shall at all times in the
performance of their public duties owe a fiduciary duty to the
City." This provision establishes that in the execution of your
City responsibilities you have a primary responsibility to uphold
and further the interests of the City. Any attempt to use time

designated for public service to obtain a personal or private
advantage is a violation of this Section.

In addition, do not use your title as a City employee in
connection with the services you perform for Fhis Msyaanice conainy.
The use of your title or mention of your position as a means of
promoting benefits to City employees could constitute the use of
your public position as a means of obtaining a private benefit.




Thank you for your attention to the Ethics Ordinance. If you
have further questions on this or any other case please contact
our office. )

Sincerely yours,

S."Brandzel
Chair




