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Advisory Opinion
Case No. 97063.A
Financial Disclosure

To:

Date: April 8, 1998

On December 22, 1997, you called the Board of Ethics
office for advice on how the recent amendments to
the Governmental Ethics Ordinance may affect your
role as a public relations officer and registered
lobbylst for a not for- proflt organization, wg®
o . . F receives funds from the
C1 Y, and your w1fe,;ﬁg5; g 2 is employed by the
City. The two issues at arose are addressed in
this opinion.

First, vyou asked whether, under the recent
amendments, your wife would be in violation of the
Ordlnance if you continued to be paid by F

g - pand serve it as a registered lobbyist.
It 1s the Board’s opinion that, under the facts you
presented, neither the recent Ordinance amendments
nor the pre-amended Ordinance would put your wife in
violation of the Ordinance if you continued to do
this work for F. Because the law is clear,
staff has previously provided you this advice
orally.

Second, you asked us to describe the new Statement
of Financial Interests reporting requirements (under
amended § 2-156-160(b), effective December 10,

1997), with respect to gquestions your wife will be
asked about your and your employer’s activities.

# You also asked whether the Ordinance imposes an
obllgatlon on_your wife to seek information from

g, in order to meet certain of the
reportlng requlrements. The reguirements at issue
are incorporated in gquestion 5 of the 1998
Statement. A copy of the 1998 Statement is attached
and made a part of this opinion. The Board has
concluded that a person required to file a Statement
of Financial Interests with the City is not obliged
under the Ordinance to seek information from a
spouse’s employer in order to provide information
requested by questlon 5, unless partlcular factual
circumstances give rise to a duty to inquire (see
discussion following).
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ISSUE 1—--YOUR LOBBYING FOR F R WHILE YOUR WIFE IS A
CITY EMPLOYEE: You explained that in 1997 you worked part tlme as
a public relations officer and lobbyist for F, €& . o
a not-for-profit organization that provides a varlety of
educational, counseling, job training, and job search serv1ces,ﬂﬂ$
4 : F also operates the NN
I Center, all ¥ facility. You said that F
recelves funding for its programs and facilities from many sources,
both prlvate and public, 1nclud1ng over $@million from the City of
Chicago’s Department of G e You have performed public
relations services for G i publlclzlng its goals and
programs through news media and other public forums. You also have
performed lobbying activities on behalf of F before the City,
State, and County. You said your only lobbylng activities before
the Clty have involved appearances before City Council in relation
g B - 's funding and to community concerns about the
placement of F ‘s facilities. You told us you have not lobbied,
and will not lobby, before the City’s Department of && ;ﬁ
BB, which is the department in which your wife is employed
and that F receives no funding from that department. You said
your annual income from {  has been approximately s@B,000. You
are not currently working for F , and have terminated your
registration as a lobbyist, as you are awaiting the Board opinion.

Your w1fe,%% ], 1S Manager of'- Programs and
Exhibits in the Department of & ' e 1s responsible
for coordlnatlng and managing the exhibits and activities at

iR vou said, and Ms. EEER confirmed, that she has no
connectlons herself w1th F RNy <ither through employment
or in an advisory or consulting capac1ty She makes one de01s1on

in her City position that affects [ : e
sets up a publicity display at g . = every one or two
years, which Ms. GBS approves. ( F employeeﬁf- N sets

up these arrangements'"you said.) These dlsplay opportunitles are
offered by the City as a free public service to all charitable

organizations in Chicago.

Conclusion, Issue 1. It is the Board’s opinion that, under the
facts you presented, neither the Ordinance nor the recent Ordinance
amendments would put your wife in a position of viclating the
ordinance if you continued to be paid by ey and serve
it as a registered lobbyist. Section 2-156- 080 conflicts of
Interest, which prohibits an employee or official from making or
part1c1pat1ng in City decisions in which the employee or official
has an economic interest, was amended, but it does not prohibit an
employee from malntalnlng her City employment while her spouse’s
employer does business or has contracts with the City. Further, we
note that under both the recent amendments and the pre amended
ordinance, your wife has no economic interest in . i
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by virtue of your employment with it: an interest of an employee’s
spouse based on the spouse’s independent occupation is specifically
excluded from the definition of a City employee’s economic or
financial interest. Section 2-156-010 (i) and (1).

ISSUE 2--DESCRIPTION OF REPCRTING REQUIREMENTS AND OBLIGATION TO
OBTAIN INFORMATION FRCM EMPLOYER: Your wife must file a Statement
of Financial Interests with this office in 1998 because she is a
"reporting individual® under Section 2-156-150(a) of the Ordinance.
You asked us to describe the new reporting requirements under
amended Section 2-156-160(b) with respect to questions your wife
will be asked on her Statement about your and your employer’s
activities. Under the recent amendments to Section 2-156-160(b)
she must disclose (1) professional, business, or other services she
rendered and (2) the identity of the persons (including entities--
that is, any businesses or other organizations) to whom the
services were rendered if, in the previous year, two conditions

were met:

(i) she received over $5,000 for the services, and

{ii) the person was doing business with the City or one of
the five listed "sister" agencies -~ the Chicago Transit
Authority, the Board of Education (including the School Reform
Board of Trustees), the Chicago Park District, Chicago City
Colleges, or the Metropolitan Pier and Exposition Authority.

"Doing business" includes having contracts for more than $10,000 in
any 12 consecutive months (§ 2-156-010(h)}. (The provisions are
set forth in their entirety in the Governmental Ethics Ordinance,

enclosed.)

Amended subsection 160(b) also asks for the same information with
respect to services rendered by the reporting individual’s spouse,
and by any entity in which either the reporting individual or the
spouse has a financial interest.?

1

"Financial interest" is defined, in relevant part, as (1) any
interest as a result of which the owner currently receives or is
entitled to receive in the future more than $2,500 per year, (2)
any interest with a cost or present value of $5,000 or more, or (3)
any interest representing more than 10% of an entity (§ 2-156-
010(1)).

-
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The information required by amended Section 2-156-160(b) is broken
out into three questions on the form:

question 3 focuses on the reporting individual,

question 4 focuses on the individual’s spouse, and

question 5 focuses on the entities in which either the
individual or spouse has a financial interest.

Under question 4, focusing on you as the spouse of the reporting
individual, your wife must disclose services you rendered and the
identity of the persons (including entities) to whom you rendered
the services if, in the previous year, (i) you received over $5,000
for the services, and (ii) the persons were doing business with the
Ccity or one of the five listed "sister" agencies.

= is a "person" or "entity." You performed services for [
for which you were compensated over $5,000 in 1997. You indicated
that F ~ nad contracts with the City in 1997 under which it
received over $10,000, and was therefore "doing business" with the
City in 1997. Tt follows that your wife, as a reporting
i{ndividual, in answer to gquestion 4, must identify

. B\ describe your services to it, and name the Ccity of

1897.

Question 5 focuses on entities in which either the reporting
individual or spouse has a financial interest and asks about
services that entity has performed for others. Because your income
from F exceeded $5,000 in 1997, under Board precedent, you had
a "financial interest" in F in 1997 for the purposes of the
Ordinance. Case No. 89103.A. Under case precedent and the
amendment to Section 2-156-160(b), your wife is asked to disclose
services F rendered and the identity of persons to whom [

rendered the services if, in the previous year, (i) F received
over $5,000 for the services, and (ii) the person was doing
business with the City or one of the five listed "sister"
agencies. She is also asked to name the governmental units with

which the person was doing business.

Your question is: If your wife has no knowledge of the information
requested in guestion 5, does she have an obligation to try to
obtain it from F f s

It is the opinion of the Board that she is not obliged to seek this
information from mmmeEm  This conclusion is consistent
with Board precedent (Case No. 92030, December 16, 1992, p.5) and
the Ordinance, Section 2-156-410, which provides that there are no
sanctions for false or misleading information on a Statement of

Chicééb”éé a governmental agency with which £ did business in
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Fihancial Interests provided that there is no intent to mislead.
If one lacks the information to respond to a question or part of a
question on the Statement of Financial Interests, an intent to
mislead could only be inferred if one knew or had reason to know
the information one did not provide. The fact that F enploys
you does not itself create a reason for your wife to know the names
of companies or other entities for whom' °  performed services
and received over $5,000 in 1997, the nature of the services F
performed for each of them, or whether any of them did business
with the City or any of the listed agencies. Moreover, there may
not be any particular reason to expect that = . TheEitcelf
would know which of the persons to whom it provides services did
business with the City or a listed agency. The fact that F
employs you does not create a reason for your wife to know

—

information that ‘itself may not know.

Conclusion, Issue 2. For the reasons set forth above, the Board
concludes that if a City employee’s spouse has a "financial
interest" in an entity by virtue of an employment relationship, the
city employee is not obliged under the Ordinance to seek
information from the spouse’s employer in order to answer guestion
5--specifically, to learn the identity of persons or entities that
in 1997 paid the employer $5,000 or more in the previous year for
services and were doing business with the City or a listed agency,
and to obtain a description of the services the employer performed
for them. 1In answer to your specific question, the fact that F
employs you does not by itself oblige your wife to try to obtain
from the information asked by question 5. On the facts you
“have presented, she is not obliged, under the Ordinance, to ask
S o provide her the information she would need to

fully énéwér qﬁestion 5.

However, if a reporting individual has reason to believe that in
the previous year a person or entity did business with the City or
listed governmental agency and paid the spouse’s employer over
$5,000 for services the employer performed for it, then the duty to
inquire arises. See Case No. 92030.A, p.5. Whether there 1is a
duty to inquire depends upon specific facts. Ibid.

This opinion as it relates to Section 2-156-160(b) is limited to
the City employee who is a reporting individual and the
individual’s spouse in an employment situation.

Oour determinations in this case are based on the application of the
City’s Governmental Ethics Ordinance to the facts stated in this
opinion. If the facts presented are incorrect or incomplete, please
notify the Board immediately, as any change in the facts may alter
our opinion.
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Other laws or rules also may apply to this situation. Please be
aware of Executlve Crder 97-1, which may bear on your questions.
We advise Ms.{§ » to seek the guidance of the Law Department
concerning this Executive Order. We also note that a City
department may adopt restrictions that are more stringent than
those imposed by the Ethics Ordinance.

RELIANCE: This opinion may be relied upon by (1) any person
involved in the specific transaction or activity with respect to
which this opinion is rendered and (2) any person involved in any
specific transaction or activity that is indistinguishable in all
its material aspects from the transaction or activity with respect
to which the opinion is rendered.
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